Teixó ibèric

an_teixóNom vulgar: Teixó o toixó

Classificació científica:

  • Regne: Animalia
  • Divisió: Chordata
  • Classe: Mammalia
  • Ordre: Carnivora
  • Família: Mustelidae
  • Gènere: Meles
  • Espècie: Meles meles
  • Subespècie: Meles meles marianensis

Característiques físiques: Els teixons són uns animals corpulents ja que han desenvolupat molt la seva musculatura per poder cavar els seus caus a les terres seques dels boscos mediterranis. El seu coll curt, els seus malucs amples i les seves ungles llargues i corbades serveixen per cavar en profunditats força grans. El seu nas elàstic i musculós és molt eficient, perquè són animals nocturns que depenen de l’olfacte per poder-se alimentar. El seu pelatge llarg i espès els prepara per a les baixes temperatures de l’hivern europeu, període en el qual hivernen. És un animal que en l’antiguitat tenia molta rellevància en la caça ja que la seva coloració tacada blanca i negra els fa molt peculiars, encara que moltes vegades també pot adoptar un color marronós.

Hàbitat: Els toixons viuen en caus profunds als boscos o de vegades en prats oberts. Els boscos acostumen a ser mixtes però en tot cas es troben amb més freqüència en rouredes, alzinars i fagedes. Viuen en família, la relació parental es troba molt present.

Alimentació: Els teixons són una de les espècies menys carnívores de l’ordre de les carnivora, ja que realment són omnívors. Bàsicament s’alimenten de mamífers petits com ratolins i conills, o bé de cucs i insectes; però no només s’alimenten d’animals sinó que també de bolets i vegetals com arrels, fruits silvestres…

Reproducció: Els teixons tenen reproducció sexual, la seva època d’aparellament acostuma a durar una setmana, i se situa entre febrer i maig.

Estat de conservació: En general tenen un risc força baix, però a Catalunya, a causa de l’escalfament global, els teixons estan començant a emigrar cap al nord i cada vegada en van quedant menys a la Península Ibèrica.

Altres informacions: Els teixons són uns animals que han causat una gran atracció en la literatura europea, se suposa que deu ser per la importància que tenien a l’Edat Medieval per la caça.